Tosca Interview Questions & Answers

Tosca Interview Questions & Answers

1. What is Tosca Testsuite?
Ans:

Tosca Testsuite is a software tool for the automated execution of functional and regression software testing. In addition to test automation functions, TOSCA includes integrated test management, a graphical user interface (GUI), a command line interface (CLI) and an application programming interface (API).

2. What are the advantages of using Tosca Testsuite?

Ans:

The Advantages of using Tosca are as follows-
Script less automation.
Easy to learn, so you can train your team within very less time compared to QTP/UFT and selenium. So you can start automation very early.
Model based automation, you do not need to write framework for this. It is already present.
Reusability of assets and copy-paste features for test cases and modules.
Test management and manual testing is also present.
Can be integrated with HP ALM, can run selenium scripts.
Mass updates – Tosca provides its own query language same as SQL called as TQL. you can change many test cased together using this.

2. How to run Tests using ExecutionLists?
Ans:

ExecutionLists can be executed by selecting either the option Run from the context menu or by pressing the F6 key in the Execution section. If you would like to run more than one ExecutionList, select the ExecutionLists of your choice using Ctrl + left mouse button. Before you run ExecutionLists, please make sure that the test object is either started already or will be started by the first TestCase.

3. How to run Tests using ScratchBook?
Ans:

Unlike the focus of an ExecutionList, the focus of the ScratchBook is a temporary arrangement and execution of TestCases while creating TestCases. In addition, you can also perform partial test executions by running only individual TestSteps. The ScratchBook enables you to combine various TestCases, TestSteps or test folders and execute them. However, the TestCases compilation and the execution results will NOT be saved. The ScratchBook should therefore only be considered as a temporary assistance for executing TestCase parts while building TestCases.

4. What are the error types in Tosca?
Ans:

In the handling of errors and exceptions, Tosca differentiates between three types of errors:
Verification-Failure: verification does not provide the expected results (e.g. an invoice total differs from the TestCase definition).
Dialog-Failure: the application wants to steer a control which does either not exist or is not in an operational state. Application errors like crashes or jams (i.e. if the application is not responding) also belong to this category.
User Abort: Abort of the test execution by the user.

5. How to fetch Test data from Excel using TOSCA ?
Ans:

This can be done in 2 ways-
Case 1: For a single test scenario which has to be tested against different datasets, we can make use of TemplateInstances, Using this we created the required test case using the data set. Then we import the excel data and use it in the Test Cases.
Case 2: If the data to be imported from external sources is to be used for different test cases then we can use the common modules provided by Tricentis along with standard TOSCA installation under the name Excel Engine

6. Explain the use of ScratchBook in TOSCA ?
Ans:

ScratchBook in TOSCA provides temporary assistance to develop Test Cases while executing TestCase. ScratchBook also facilitates temporary arrangement and execution of TestCases, so several TestCases, TestSteps or test folders could be arranged together in any required order and can be executed in ScratchBook.

7. What are different modules in TOSCA ?
Ans:

The different modules are-
Tosca Commander
Tosca Executor
Tosca Wizard
Test Repository

8. Can we launch multiple browsers in TOSCA? ?
Ans:

Multiple Browsers cannot be launched with TOSCA. But we can achieve cross browser execution. For using cross browser execution
A Test Configuration Parameter “Browser” should be created either at TestCase or its Parent Levels.
We can select vaue as InternetExplorer, Firefox, Chrome.
The respective browsers will trigger executions.

9. What Is Tcshell? Have You Used It?

Ans:

TCShell is a command line controlar for TOSCA Commander. TC-Shell can be started from the Windows command line using parameters and parameter values. The command TCShell.exe starts the TC-Shell. The TCShell.exe file is located in the following directory: %TRICENTIS_HOME%. Executing the TCShell.exe requires that a workspace is specified. In addition, there are also optional start parameters available. For this we need to configure “TCShell.exe.config”.

10. What Is Test Data Management (tdm)?

Ans:

Test data management is used to manage the test data needed for test execution. Test data management is part of the Tricentis Tosca Testsuite standard installation. Tosca uses the same database as the common repository does for test data management for DB2, Oracle and MS SQL Server repositories. For SQLite repositories, a separate TDM repository is created.

11. Have You Done Any Api Testing? Can It Be Done Using Tosca?

Ans:

API Testing can be done by using TOSCA TestSuite. TOSCA API Scan is to achieve this. We can either specify url or file path where the JSON or XML file (API) is located. We can send the request, verify the response, XML structure automatically.

12. What Is Tql? Why It Is Used?

Ans:

Tosca query language (TQL) is a powerful search method by using which you can query on your project to find anything which you want. So here we need to write the query in the the language which system can understand. There are various expressions, functions are available to write TQL.

13. What Is Mean By Instantiating Template?

Ans:

Instantiating template means converting one template test case in to multiple test cases based on the test data which is supplied to template. This is how we can achieve data driven testing using TOSCA TestSuite.

14. Tosca Qc / Alm Integration?

Ans:

HP Quality Center is an application which allows TestCases, Requirements, ExecutionLists and defects to be managed. These objects can be synchronized with Tosca Commander™ by using Tosca Quality Center Integration.

15. Tosca Jira Integration?

Ans:

TOSCA Can be integrated with JIRA for defect tracking. We can submit issue from from TOSCA to JIRA & if you want to change the status, then we can synchronization issue in TOSCA so that that will get reflected in JIRA.

16. What Is Tosca Ci? How Will You Execute Your Test Cases From Ci Tool?

Ans:

TOSCA CI is a continuous Integration concept supported by TOSCA TestSuite. We can execute test cases from CI tool like Jenkins, Bamboo etc. So this TOSCA CI is used to connect your TOSCA TestSuite workspace to Integration tool like Jenkins.

17. What Is Advantage Of Linking Test Cases To Requirements In Tosca Testsuite?

Ans:

We do link test cases to requirements to keep track of the requirements. This will let us know that how many requirements are covered, how many are yet to be covered, for which requirements test cases are successfully passed, So basically this will give high level picture of requirement coverage.

18. How Data Driven Testing Is Achieved In Tosca Testsuite?

Ans:

Data driven testing in TOSCA Testsuite can be achieved by using testsheet in TestCaseDesign Section.There we can create an attributes (Parameters which need to cover for data driven testing) & Create various instances (possibilities) for each attribute. Finally generate instances. Create a template from your testcase, attach test data sheet to template & then instantiate the template.

19. What Is Template? How To Create Template?

Ans:

In general, template is nothing but something in standard format. In TOSCA TestSuite, we can convert test case to template so that it can be used for various data combinations. Template can use test data from test data sheet.

For more   Click Here

For Course Content   Click Here

Top ↑