OBIA Interview Questions & Answers

OBIA Interview Questions & Answers

1.What is Guided Navigation?

Ans:

Guided navigation is a feature of Oracle BI Interactive Dashboards that enables the content and layout of Oracle BI Interactive Dashboard to change dynamically based on changes in the information being analyzed. Specifically, sections in a dashboard page can be set up and only appear when there is interesting information of the data.

2.Explain the Architecture of OBIEE and what each component do?

Ans:

OBIEE Consists of Presentation Services(Web), Oracle BI (Analytics Engine) Server.The client (Answers) constructs sql and passes it to the Analytic Engine and then the Oracle BI (Analytic Engine) parses the physical sql to the Datasources and retrieve the data back to the Engine and presents to the presentation Services .

3.How to get sql from obiee for reports?

Ans:

There are many ways to get the sql

Modify the request and click Advanced in that you get xml code and the actual sql.

In the catalog Manager click Tools –>Create Report. In the Create Report Window –> Click Request SQL and save the sql to the physical path in your PC.

Enable Loglevel to 2 in the OBIEE Admin Tool from Mange-> Security and enable the log level to 2 by clicking properties for the user, then go to the NQQuery.log in BI_HOME/OracleBI/Server/Logs.You will find the SQL for that User.

4.How will you do sort in Reports in OBIEE Answers?

Ans:

Click modify and then click sort (order by icon) on the relevant column in the criteria pane.

5.How will you do different types of narrative Reports in OBIEE?

Ans:

By clicking modify request and Narrative View and by giving @1 for the first column result and @2 for the 2nd column and son on and we can also give a heading for No Results by clicking the Narrative view.

6.How will you create Interactive Dashboards?

Ans:

By clicking Administration and Manage dashboards and by adding column selector also by using view selector etc. And by using prompts.

7.What is write-back in obiee?

Ans:

In Reports of Answer you can give a column as updateable and then view the reports, this option is called write back.

8.How will you execute Direct SQL in OBIEE?

Ans:

By clicking Direct Database Request below the subject area in Answers.

9.How will you create report from two subject areas?

Ans:

From the Criteria Pane of the Report Created from First Subject Area

come to the bottom of the page and click combine request. but the options are limited for combining like union etc.

10.How will you Port changes for dashboards,reports,rpd from development to production?

Ans:

For the rpd use the Merge option in Admin Tool and for dashboards and reports use Content Accelerator Framework.

11.What are the different types of variables in OBIEE? Explain

Ans:

There are two types of variables in obiee.

Repository variable: This variable is for the whole repository.

Session variable: Session variable can be system variable

Non-system variable: system variable uses NQ_SESSION. —- (system reserved variable).

examples of non-system variables are user defined filters etc.

Interested in mastering OBIA Training? Enroll now for FREE demo on OBIA Training.

12.How will you enable or disable caching in the system level and table level?

Ans:

In the NQSConfig.ini file use ENABLE under CACHE Section for System Level for tables. If you want to enable the cache at table level , open the repository in offline mode(not the current working repository). this should be different from the current repository and click enable or disable the cache. right click the table and properties and click the cache or deselect the cache. then merge the repository with the current working one.

13.How will you go about adding additional column to the repository in the presentation layer?

Ans:

Check whether the table is already existing if so add in physical layer ,then BMM and then Presentation layer, then reload server metadata ,then it will be visible to all users.

14.How will affect the changes for a report, if for certain users only the column heading in the report should be changed?

Ans:

Using session variables for that user.

15.What is a table alias in obiee? and where and how will you create it.

Ans:

Table alias can be created by right clicking the table in the physical layer then click alias, Table alias is mostly used for creating self joins.

16.Have you created Hierarchy in obiee? if so where and how?

Ans:

Yes, we can create hierarchy in BMM Layer of obiee in dimensions for the dimension tables. this can be done by right clicking the dimension table and click create dimension and then we should manually define the hierarchy and its levels.

17.What is Level Based Metrics.How will you create it?

Ans:

Leval-basematrics means, having a measure pinned at a certain level of the dimension. Monthly Total Sales or Quarterly Sales are the examples.

To create a level based measure, create a new logical column based on the original measure (like Sales in the example above). Drag and drop the new logical column to the appropriate level in the Dimension hierarchy (in the above example you will drag and drop it to Month in Time Dimension.

18.What are the different layers of OBIEE Repository?

Ans:

Physical Layer,

Business Model and Mapping Layer,

Presentation Layer

19.What is Authentication? How many types of authentication.

Ans:

Authentication is the process by which a system verifies, using a user

Operaing system authentication

External table authentication

Database authentication

LDAP authentication

20.What are the different types of security you have worked in obiee?

Ans:

Object Level and data level

What is a bridge table?

If you want to connect two tables where there is no relationship you can use a thrid bridge table for connecting them which will have common columns in both tables, this is used in BMM Layer.

You come Morning to the office. and all the users are complaining about the obiee reporting system is very slow(dasboards). what is your approach to resolve the issue?

Mainly check NQServer.log and in Admin Tool -> click Session Manager. check if there is any bottleneck and accordingly resolve.

21.What are the different Log files in OBIEE?

Ans:

NQServer.log, NQQuery.log, NQSAdminTool.log — mainly.

22.What are the Key Configuration Files in OBIEE?

Ans:

NQSConfig.ini, NQSCluster.ini, odbc.ini, instanceconfig.xml

23.Can you Change the location of the OBIEE Repository?

Ans:

Not in Standalone OBIEE Install. you can give shared location in NQSCluster.ini if the OBIEE is clustered.

24.How many BI Services Node can be clustered together?

Ans:

16 BI Services Node can be clustered together.

25.Can you run multiple rpd’s in a Single OBIEE Instance?

Ans:

No. you should create another instance in the same server, then it’s possible.

For more   Click Here

For Course Content   Click Here

Top ↑