Joomla Interview Questions & Answers

Joomla Interview Questions & Answers

1) Explain Joomla.
Ans:

Joomla is an open source Content Management System (CMS) written in PHP. It is a very popular CMS along with WordPress and Drupal. It facilitates users to develop online applications and websites. Joomla is built on model-view-controller (MVC) web application framework.

2) Explain Mambots in Joomla.
Ans:

A Mambot is a small, task-oriented function, mini program or plugin. It is used to modify content before display, extend site search, add core functionality etc. Mambots are renamed plugins in Joomla 1.5.

3) Explain categories of mambots.
Ans:

Mambots can be divided into 5 types/categories that are displayed by filtering in the filter field:

authentication
content
editors
editors-xtd
search

4) What are the advantages of Joomla?
Ans:

Following are the main advantages of using Joomla:

Joomla is open source and absolutely free to use.
It provides a lot of free components are available in extensions.joomla.org/
It has inbuilt permission and user role.
One click updation.
Provide simple, elegant and user-friendly templates free to use.

5) Explain drawbacks of Joomla.
Ans:

Provide limited options
Plugin compatibility may cause an issue.
Its websites are heavy
Limited server resources and efficiency

6) What is the homepage in Joomla?
Ans:

When you install Joomla, it has a menu link to the frontpage component which is by default the homepage of a site.

7) What is position in Joomla?
Ans:

Joomla template displays pages in a specific format. It divides the pages into a number of modules like nav, header, footer, top, bottom, module, etc. This is known as position.

8) What are the most useful and advanced features or add-ons in Joomla?
Ans:

Joomla framework has some very useful and advanced features that facilitate developers to build some specific applications and websites very easily and quickly. These are:

Inventory control systems
Data reporting tools
Application bridges
Custom product catalogs
Integrated e-commerce systems
Complex business directories
Reservation systems
Communication tools

9) Can Joomla be used as a blogging platform?
Ans

:Yes Joomla can also be used as a blogging platform. But other CMS should be preferred over Joomla for blogging purpose.

10) Which database system does Joomla supports?
Ans:

Joomla supports MySQL database.

11) How do you install an extension in Joomla?
Ans:

From the backend of your Joomla site (administration) select Installers and then the type of extension (module, component, mambot/plugin, site template, administrative template, language.

Browse for the package file
Click the install icon
Follow the instructions
Sometimes you cannot use the automated installer. For example, very large extensions may exceed the maximum upload size allowed by your host.

In this case, unzip all of the files locally. Then transfer the files to a folder in the install directory(for example administrator/components/com_installer/ components) for the type of extension you are installing (using FTP). Then use the installer, but select “install from directory” indicating the correct folder name.

12)How Joomla is different in comparison to Drupal and WordPress?
Ans:

Joomla, Drupal and WordPress all are content management systems written in PHP. Let’s check the difference among them.

WordPress:

It is best for beginners.
Easy to use.
It works well for small to medium sized websites & blogs.
Provides a lot of themes, plugins and widgets.

Joomla:

It is good for E-commerce type of sites, but requires at least some level of technical coding.
It is user-friendly but more complex site development option.

Drupal:

It is the most difficult one, but also the most powerful CMS.
It requires some expertise and experience to operate.
It is used to develop most advanced websites.

13)Which option would you choose for installed website metadata?
Ans:

We will choose the global information option.

14)Can you control the desktop application with joomla?
Ans:

Despite of the fact that Joomla is intended for web applications but we can also control some desktop applications. Joomla server can communicate with desktop applications by following some standard protocols.

15)Explain Breadcrumb Module in Joomla?
Ans:

Breadcrumb displays hierarchical representation with click able links for the users to determine where they are in the web site and allow them to navigate back.

16)Explain Meta Description in Joomla Menu Manager?
Ans:

It is a short description of the page in an optional paragraph which is displayed in the results of search engines.

17)Name the editor used in Joomla?
Ans:TinyMCE Editor

18)Name the Joomla templates?
Ans:

Joomla templates:

Beez3
Hathor
Isis
Protostar

19)List some real world examples of Joomla?
Ans:

Joomla supports all types and size of websites.

Business web sites
Online newspapers, magazines, etc
Non-profit and organizational web sites
Corporate web sites
Government web sites
Family or personnel websites
Community based portal

20)How can you make a menu link that is not clickable?
Ans:

You can use a link type separator/placeholder to create a menu link that is not clickable (doesn’t connect to anything).

For more   Click Here

For Course Content   Click Here

Top ↑