Tibco Spotfire Interview Questions & Answers

Tibco Spotfire Interview Questions & Answers

1.What is TIBCO Spotfire?

Ans:

Spotfire’s Enterprise Player, when combined with Core Lab’s RAPID database, allows our clients to perform analytics on the data sets being generated in our Joint Industry Projects. Each active Joint Industry Project has a Spotfire Analytical Template associated with it which allows our clients to investigate the various data sets through tabular and graphical displays.

Each display can be filtered by a wide variety of data types stored in our RAPID database such as formation, country, geologic basin, porosity, permeability, geochemistry parameters, etc. Spotfire is extremely easy to use and provides a powerful resource in reservoir evaluation.

2.Is TIBCO Spotfire a Core Lab product?

Ans:

The Spotfire Enterprise Player is a product of TIBCO, which Core Lab licenses for use in conjunction with our Joint Industry Projects. The Analytical Templates themselves are a product of Core Laboratories. In order to facilitate the transfer of data from our RAPID database to our Spotfire Analytical Templates, Core Lab developed RAPIDLink which automatically delivers all data to which a client is entitled.

3.hat is Spotfire Analytics?

Ans:

Spotfire Analytics is an enterprise Analytics platform that helps business and technical users quickly to get an actionable insight.This allows customers to perform in-depth analysis of their data through the use of predictive and complex statistics.

4.What is the use of Spotfire Analytics?
Ans:

TIBCO Spotfire Analytics provides an incredibly fast and flexible environment for analysing critical data to help you and your organization make better and smarter decisions. With powerful in-memory analysis, predictive modelling and a highly visual and intuitive interface, Spotfire gives business and technical professionals the ability to rapidly explore their data, helping them find key insights to give them a unique competitive edge.

Spotfire Analytics is a single platform that spans the spectrum from rapid ad-hoc analysis to building custom analytic applications, from analysing spreadsheet and database data to real-time and event-driven data, and from desktop-based data exploration to widely distributed web-based interactive dashboards. Incorporating powerful statistics, Spotfire is the most powerful analytic platform in the world, giving individuals and organizations an immediate information advantage over their competitors.

5.What are the features of Spotfire?

Ans:

Analyse and explore data with intuitive, interactive visualizations
Bar charts, scatter plots, treemaps, box plots, map charts etc.
In-Memory data architecture provides incredible speed and flexibility
Direct access to corporate and local data sources, including spreadsheets
SAP BW, SAP R/3, Oracle E-Business Suite, Salesforce.com, any ODBC database etc.
Excel, csv, any flat data file
Create and distribute analytic applications for the Web
Zero Footprint Client; no coding required
Easily creates sophisticated statistical analysis
Tight integration between S+ statistical package and Spotfire
Analyse event-driven and real-time data
Tight integration with TIBCO infrastructure products

6.What is S Programming Language?
Ans:

The award-winning S programming language is at the core of both TIBCO Spotfire S+ and R. The only language created specifically for exploratory data analysis and statistical modeling, the S programming language allows you to create statistical applications up to five times faster than with other languages.

1. Object-oriented, interpreted 4GL language.
2. Interactive exploration and fast prototyping.
3. Rich data structures: vector, matrix, array, data frame, list and many more.
4. User-defined functions, objects, classes, methods and libraries.
5. Library of over 4000 functions for data manipulation, graphics, statistical modeling, and integration.
6. CSAN library of available packages.

7.Are you able to edit the marking, the name and color?
Ans:

Yes, from the Document Property, we can change the marking properties based on your requirement.

8.What are Spotfire Shared Folders?

Ans:

Spotfire Cloud allows you to share what you discover instantly. In order to share Spotfire analysis files, you must save the file to a folder in your library. Personal users create folders in their online library; Work Group users can create folders in both their online or desktop libraries. Folders can be public, shared (by you or with you) or private depending on your subscription type.

9.Is there any difference between the terms Data on Demand & Details on Demand?
Ans:

Data on Demand is one of method we used to adding data and Details on Demand is the way of displaying the detailed view of data.

10.Have you heard about personalized information link?
Ans:

Yes, using this method we can filter the users to view the dashboard. 2 parameters are used for this. CURRENT_USERS AND GROUP_USERS, from version 6 onwards there is one more named CURRENT_USER_DOMAIN

11.Have you ever created dashboard using procedures with input parameter? If your answer is yes, definitely the next question will be how?
Ans:

You can create the procedures through IL, instead of table columns create procedures. While creating the procedures there is one option to select the query type. If it is with input parameters change that to post – query, write default values and save. Create IL using the procedure, and refresh the parameters to get the values.

12.Is it possible to create drop down filter?
Ans:

Yes, using the text area you can create drop down filter.

13.Explain what are the features of Spotfire?

Ans:

Analyse and explore data with intuitive, interactive visualizations

Bar charts, scatter plots, treemaps, box plots, map charts etc.

In-Memory data architecture provides incredible speed and flexibility

Direct access to corporate and local data sources, including spreadsheets

SAP BW, SAP R/3, Oracle E-Business Suite, Salesforce.com, any ODBC database etc.

Excel, csv, any flat data file

Create and distribute analytic applications for the Web

Zero Footprint Client; no coding required

Easily creates sophisticated statistical analysis

Tight integration between S+ statistical package and Spotfire

Analyse event-driven and real-time data

Tight integration with TIBCO infrastructure products

14.While debugging TIBCO BW processes, which activity can be used to write complete schema information to a file?

Ans:

TIBCO provides Inspector activity which can be used for debugging purposes while developing applications in TIBCO designer. Inspector activity can be used to write all output information of designer activities to a local file including process variables and other details.

15.Describe the main features of TIBCO Spotfire 6.5?

Ans:

Faster, Easier Use of Data

Create Spotfire applications that interact directly with complex big data sources while hiding the complexity from end users

Access huge volumes of information quickly and easily

Create complex applications faster and leverage existing database skill sets

16.What is the role of TRA (Tibco Runtime Agent)?

Ans:

There are two main functions of TRA:

TIBCO Runtime Agent (TRA) is responsible for starting and stopping of processes running on a machine.

TRA provides runtime environment for TIBCO applications.

TRA runs on every TIBCO machine in the background.

17.What type of resources in TIBCO EAR file?

Ans:

Following type of resources are typically added in EAR file in TIBCO:

Local Project Resources (Processes, Schemas, Connections, Services, Variables etc)

Library Builder Resources Files.

Files referred in designer CLASSPATH

Files under Designer Installation directory

18.How Restful web services can be developed in TIBCO?

Ans:

TIBCO provides a Plugin for REST and JSON which can be used to develop Restful web services in TIBCO designer.

19.Can we have backward transitions in TIBCO BW Processes?

Ans:

In TIBCO Designer Processes, transitions between activities are always uni-directional. This means that we can’t go back to a previous transition from any point.

20.What are the three levels of validations that can be performed in TIBCO designer?

Ans:

Following are the three levels of validations supported by TIBCO BW:

-Activity level validation

-Process level validation

-Project level validation

21.What is difference between fault tolerant and Load balanced deployment in TIBCO?

Ans:

Load balancing:

Load balancing is done between two or more servers where the load is distributed between servers to avoid any server crashes due to heavy load on a single server.

Fault tolerance:

Fault tolerance is achieved between two servers where one server acts as a primary and the second server acts as a secondary/backup server for the primary server. Whenever failure occurs for primary server, the backup secondary server becomes the primary server.

22.How do you send a response from a web service?

Ans:

We write to output to the queue from which we received the request.

23.How Do You Use Xslt File?

Ans:

The Transform XML activity allows you to transform an input XML document into the output specified by the given XSLT File shared configuration resource.

24.What are TIBCO Ledger files and why they are important?

Ans:

TIBCO Ledger files are used to store messages in case of RV certified messaging. Ledger files are important as they ensure delivery of each and every message to intended recipient in certified RV communication model in TIBCO.

25.What Is The Use Of Critical Section Group?

Ans:

Critical section groups are used to synchronize process instances so that only one process instance executes the grouped activities at any given time.

26.What is the use of spawn option in called process?

Ans:

If spawn is checked, then that process will be executes externally with main process. And we are not support to make this spawn when we are using job shared variables.

27.What Is The Difference Between Concrete Wsdl And Abstract Wsdl?

Ans:

The Abstract WSDL describes the interface of the web service which includes the format of request and response messages of each operation.

The Concrete WSDL describes the abstract WSDL plus transport information. Concrete WSDL contains messages, operations and transport specific information (JMS or Http), which is used by SOAP client.

28.What is the difference between parsed xml and render xml?

Ans:

Parse XML will parse the xml content as per the XML Schema or DTD or XSD that wedefined.Render XML will render the data from the output and provide a xml string as per the Shema orXSD we defined.

29.What is the difference between sqldirect and other jdbc activities?

Ans:

Other jdbc activities can only do a specific DML operation (insert, update, modify), whereas sql direct can executes all the DML operations including table creation and deletion too.SQL direct is mainly used for dynamic db operations.

30.Is it possible to create drop down filter?

Ans:

Yes, using the text area you can create drop down filter.

31.What are the different types of Transactions TIBCO provides?

Ans:

TIBCO BusinessWorks offers a variety of types of transactions that can be used in different situations. You can use the type of transaction that suits the needs of your integration project. When you create a transaction group, you must specify the type of transaction.

TIBCO BusinessWorks supports the following types of transactions:

JDBC
Java Transaction API (JTA) UserTransaction
XA Transaction

32.Where we will go for ADB adapter and JDBC Activities?

Ans:

We can go for ADB adapter where the data flow is synchronous and data integration isrequired between multiple data bases. Whereas JDBC Activities can be used for asynchronous operations and where the data integration is not required.

33.What are the transactions in tibco?

Ans:

In tibco every transaction is a business related message. We have JNDI, XA transactions available in tibco.

34.Tell me the way you created the dashboard using IL (information link)?

Ans:

First create the data source, then take the columns you wanted for dashboard and save in a folder in the library. If using multiple tables, create the joins. Finally create the IL. Add data from library to access the IL to the front end.

35.What type of resources in TIBCO EAR file?
Ans:

Type of resources in EAR file in TIBCO:

Local Project Resources (Processes, Connections, Services, Schemas, Variables, etc.)
Files referred in designer CLASSPATH
Library Builder Resources Files.
Files under Designer Installation directory

36.What is the role of TRA (Tibco Runtime Agent)?
Ans:

Role of TRA:

TRA is responsible for beginning and stopping of processes running on a machine.
IT provides runtime environment for TIBCO applications.
TRA runs on every TIBCO machine in the background.

For more   Click Here

For Course Content   Click Here

Top ↑