SAP HANA Interview Questions With Answers

SAP HANA Interview Questions With Answers

Best SAP HANA  Interview Questions And Answers :

1. what is SAP HANA ?

Answer :  SAP HANA stands for High Performance Analytical Appliance- in-memory computing engine. HANA is linked to ERP systems; Frontend modeling studio can be used for replication server management and load control.

2. What is the use of SAP HANA studio?

Answer:  HANA studio is an eclipsed based tool and provides support for development and administration in HANA system. You can perform HANA Modeling on the top of tables in database, Data provisioning, HANA Administration and various other activities using HANA studio.

SAP HANA Studio client is available for Windows XP, Windows Vista, and Windows 7 for 32 bit and 64 bit operating system.

3. Which are the top five use cases in SAP HANA?

Answer:  The top use cases of SAP HANA are:
Real time financial planning
Genome analysis
Customer segmentation
Detective HANA and
Profitability analysis

4.  What is the language SAP HANA is developed in?

Answer:  The SAP HANA database is developed in C++.

5.  Name the operating system SAP HANA supports?

Answer:  More than 70% of customers run their SAP workloads on Linux with the use of SUSE Linux Enterprise Server, which is the best OS choice for SAP HANA.

6.  What is the main SAP HANA database component?

Answer:  Index Server consists of actual data engines for data processing including input SQL and MDX statements and performs authentic transactions.

7.  What are the different components in SAP HANA Architecture?What is the use of Index server?

Answer:

Index Server
Name Server
Statistical Server
Preprocessor Server
XS Engine
SAP Host Agent
LM structure
SAP Solution Manager Diagnostic Agent
Index server contains engine to process data in HANA database. These data engines are responsible to handle all SQL/MDX statement in HANA system. Index server also contains Session and Transaction Manager which is responsible to manage all running and completed transactions.

8.  List the merits and demerits of using row-based tables?

Answer: 

Merits:
No data approach can be faster than row-based if you want to analyze, process and retrieve one record at one time.
This data storage and processing approach is easier and effective without any aggregations and fast searching.
It is preferred when the table consists of less number of rows.
Row-based tables are useful when there is specific demand of accessing complete record.

Demerits:
The data retrieval and processing operations involve the complete row, even though all the information is not useful.

9.  Where to use Row based storage?

Answer:   Select * from FCTSales where Country=’US’

10. Where to use Column based storage?

Answer:  Select SUM(Units_sold) from FCTSales where Product=’Lenovo A110’

 

11. Can I just increase the memory of my traditional Oracle database to 2TB and get similar performance?

Answer:  NO.
You might have performance gains due to more memory available for your current Oracle/Microsoft/Teradata database but HANA is not just a database with bigger RAM.
It is a combination of a lot of hardware and software technologies. The way data is stored and processed by the In-Memory Computing Engine (IMCE) is the true differentiator. Having that data available in RAM is just the icing on the cake.

12.  Mention what is modeling studio?

Answer:  Modeling studio in HANA performs multiple task like

Declares which tables are stored in HANA, first part is to get the meta-data and then schedule data replication jobs
Manage Data Services to enter the data from SAP Business Warehouse and other systems
Manage ERP instances connection, the current release does not support connecting to several ERP instances
Use data services for the modeling
Do modeling in HANA itself
essential licenses for SAP BO data services

13.  List advantages of using SAP HANA database?

Answer:  With the HANA technology, you can create gen-next applications giving effective and efficient results in the digital economy.
By using singe data-in memory, SAP HANA supports smooth transaction process and fault-tolerant analytics
Easy and simple operations using an open-source, unified platform in the cloud
High-level Data Integration to access massive amounts of data
Advanced tools for in-depth analysis of present, past and the future.

14. Explain SLT?

Answer:  SLT expands to SAP Landscape Transformation referring to trigger –based replication. SLT replication permits data transfer from source to target, where the source can be SAP or non-SAP while the target system has to be SAP HANA with HANA database. Users can accomplish data replication from multiple sources. The three replication techniques supported by HANA are:
SLT
SAP Business Objects Data Services (BODS)
SAP HANA Direct Extractor Connection (DXC)

 

Top ↑